torstai 9. lokakuuta 2008

Interpedian toiminta Etiopiassa

Vaippaprojektin kohteet järjesti Interpedia, jonka kautta valtaosa Destan avustuksista ohjautuu Etiopian lapsille ja lapsiperheille. Interpedialla on Addis Abebassa adoptiotoimisto jossa työskentelee johtajana herra Tedla sekä hänen lisäkseen neiti Helen. Tedla on koulutukseltaan psykologi ja Helen opiskelee iltaisin sosiaalityötä yliopistossa. Heidän tehtävänään on hoitaa Suomeen adoptoitavien lasten prosessit alusta loppuun saakka. He tekevät tärkeää työtään suurella sydämellä lasten parhaaksi. Iso osa työajasta menee suhteiden ylläpitoon ja kontaktien luomiseen, mikä on etiopialaisessa yhteiskunnassa toimimisen ehto. Sain myös omakohtaisesti kokea, kuinka pajon aikaa voi kulua vain paikasta toiseen siirtymiseen ja papereiden kuskaamiseen! Postin kulku on hiukan epävarmaa, samoin sähköposti ja puhelinyhteyksissä on paljon häiriöitä, joten tärkeät paperit viedään useimmiten henkilökohtaisesti perille saakka. Ja kun kerran poiketaan johonkin, niin samalla istahdetaan kenties teelle tai lounaalle, vaihdetaan kuulumisia ja luodaan ystävyyttä ja yhteistyötä. Eipä siis ihme että asiat ottavat aikansa!

Interpedialla on myös Foster Home Addis Abebassa, jossa hoidetaan Suomeen adoptoitavia lapsia. Tässä sijaiskodissa työskentelee pariskunta Aster ja Wakjera yhdessä taloudenhoitaja Lemlemin kanssa. Koska henkilökuntaa on vähän, on lapsiakin yleensä alle viisi, useimmiten pieniä vauvoja. Tilat ovat tarkoituksenmukaiset ja viihtyisät ja lapsia hoidetaan taidolla ja rakkaudella, kuin omia lapsia. Aster kertoikin, että on todella haikeaa luopua lapsista, mutta toisaalta hän on kovin onnellinen että nämä lapset saavat hyvät eväät elämään uusissa perheissään Suomessa. Heille on aina erityinen ilon aihe saada kuvia ja raportteja Suomeen adoptoiduista lapsista.

Interpedialla on useita isompia yhteistyölastenkoteja, joiden kautta tulee Suomeen eri ikäisiä lapsia. Lisäksi Interpedia tekee kehitysyhteistyötä useiden paikallisten järjestöjen kanssa.