keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Maanantai 22.9 Interpedian Foster Home


Interpedian Foster Home sijaitsee Addis Abebassa. Vietin Helenin kanssa siellä koko maanantai päivän. Tunnelma oli kiireetön kuten Etiopiassa yleensä. Söimme yhdessä maittavan lounaan ja nautimme kahviseremoniasta.


Tässä sijaisperheessä työskentelee pariskunta Aster (vauvan kanssa) sekä Wakjera. Apunaan heillä on taloudenhoitaja Lem Lem. Yhdessä he pitävät huolta Suomeen sijoitettavista adoptiolapsista siksi kunnes lasten paperiasiat saadaan järjestymään ja adoptiovanhemmat voivat tulla hakemaan lapsensa Suomeen.

Tilat ovat viihtyisät, siistit ja kodikkaat. Omakotitaloa ympäröi Etiopialaiseen tapaan aaltopeltiaita. Pihalle on viritetty pyykkinarut joilla aurinkoisina päivinä pyykki kuivuu hetkessä mutta sadekaudella se onkin sitten vähän ongelmallisempaa. Perinteisesti etiopialaiset vauvat oleskelevat pitkälti sisätiloissa, mutta nämä vauvat saavat aamutoimien yhteydessä aurinkokylpynsä mikä onkin tärkeää D-vitamiinin kehittymisen kannalta. Aamuisten hoitotoimien ajaksi ulos viedään patja jolla vauvojen on hyvä kelliä. Pesujen lisäksi vavojen ihoa öljytään ja hierotaan.



Lapset saavat yksilöllistä ja hellää hoitoa. Syliä ja suukkoja ei säästellä minkä saattoi huomata lasten kasvoilta kuvastuvista onnellisista katseista. Heidän välitön tapansa olla lasten kanssa oli jotain sellaista, jota soisi näkevän enemmän myös suomalaisissa lastensuojeluyksiköissä.



Interpedian Fosten Home oli varustelultaan hyvä. Vaippoina oli käytössä harsot ja H-muoviliinat (kuvassa). Tämä on suhteellisen toimiva paketti etiopian oloissa, joskin muoviliina on aika hiostava ja epämukava lapselle. Niinpä koekäyttöön lahjoittamani PUL-kuorivaipat otettiin vastaan ilolla ja uteliaisuudella.