keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Tiistai 23.9. Adera Children Home, Addis Abeba


Tiistaina suuntasin Helenin kanssa Aderan lastenkotiin Addis Abeban laitamille. Viivyimme siellä muutaman tunnin. Lastenkodissa on n. 35 alle 9 vuotiasta lasta. Lähes kaikki lapset saavat kodin ulkomaisen adoption kautta. Yhteistyöjärjestöjä on useista maista, mm. Italia, Hollanti, Suomi ja Yhdysvallat. Aderalla on toinenkin lastenkoti joka sijaitsee Debre Zeitissä, siellä kävin myös. Lisäksi Adera tukee n. 300 lapsen koulunkäyntiä. Tällainen työ on merkittävä niille perheille joilla on muuten edellytykset huolehtia lapsistaan mutta taloudellinen tilanne ei anna mahdollisuutta lasten koulunkäyntiin.
Lastenkodissa oli käytössä pelkät harsovaipat ja jonkun verran myös H-muoviliinoja. Useimmiten vaippana oli kuitenkin pelkkä harso, joka kastuessaan kasteli myös vaatteet ja sängyn. Voisi kuvitella että märissä vaatteissa lapsia ei pidettäisi sylissä, mutta kukaan ei tuntunut välittävän moisesta pikkuseikasta. Niin Helen kuin lastenhoitajatkin nostivat syliin pyrkijän hellään syleilyynsä välittämättä omien vaatteiden kastumisesta. Muutamassa hetkessä tajusin kuinka huutavaan tarpeeseen tämä vaippaprojekti tulikaan!
Alle vuoden ikäisiä vauvoja oli tällä hetkellä 5. Vauvathan tunnetusti syövät koko ajan, joten lastenhoitajilla riitti kiirettä. Autoimme Helenin kanssa sen mitä osasimme - tuttipullo pysyi hyvin meidänkin kädessä ; )


Vaippojen käytön opastus tapahtui lastenhoidon ohessa. Pidin lyhyen alkuinfon jonka Helen tulkkasi englannista amharaksi. Jokainen lastenhoitaja sai lisäksi henkilökohtaisen opastuksen kädestä pitäen, tarvittaessa useampaankin kertaan. Lastenhoitajat olivat aktiivisia ja iloitsivat mahdollisuudesta oppia uutta.