keskiviikko 13. elokuuta 2008

Milloin on Meskel? Kahden ajanlaskun sekaannuksia?

Olen yrittänyt hioa matkasuunnitelmaani viime päivät. Hommasta ei meinaa tulla mitään, sillä en ota tolkkua milloin Etiopian Meskel juhla tarkkaan ottaen on. Olen saanut vuorokauden sisällä 3 "varmaa" tietoa, suoraan Etiopiasta, juhlan ajankohdasta. Kaikki ovat eri päivänä ja ajankohdalla on eroa enimmillään 3 viikkoa! Pohdiskelin tässä, että eikö Etiopiassa vielä tiedetä koska Meskel ja sitä edeltävä Uusi vuosi on? Vai aiheuttaako kaksi erilaista ajanlaskua päänvaivaa?

Etiopiassahan vietettiin Millennium 2000 vuoden vaihdetta 11.9.2007. Syyskuun aikana (mutta milloin?) siellä siis otetaan vastaan vuosi 2001. Olen kyllä ennenkin törmännyt näihin juhla-ajan ongelmiin. Joka vuosi aprikoimme Joulun ja Pääsiäisen lähestyessä yhdessä Etiopialaisten ja Eritrealaisten maahanmuuttajien kanssa, että koskas se OIKEA juhlapäivä on. Parhaimmillaan on kiistelty viiden eri päivämäärän kanssa että mikä niistä on oikea. Juhlat on kuitenkin lopulta juhlittu, joskus viikkoa ennen, joskus päivä jälkeen ja joskus ihan ajallaan : )

Tieto on minulle tällä kertaa sikäli olennainen, että juhlapäivänä ja sitä edellisenäkään päivänä ei kannata olla matkustamassa kaupungista toiseen. Ruuhkaan juuttuminen on vähintäänkin todennäköistä, eikä suurlähetystökään suosittele juhlan aikana liikkumista. Ja tapaamisia lastenkoteihin ei luonnollisestikaan voi sopia Pyhien ajaksi. Jään odottelemaan vielä muutamien tahojen vastauksia...